In zes stappen voldoen aan de WBTR

Share on twitter
Share on linkedin
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
In het vorige artikel is een toelichting gegeven op de belangrijke wetswijzigingen die per 1 juli van kracht zijn voor verenigingen en stichtingen. Dit artikel bevat een handig stappenplan om in zes stappen te voldoen aan de WBTR.

Stap 1: Verzamel informatie

Lees het artikel met een overzicht van de belangrijkste wetswijzigingen en noteer eventuele vragen.

Stap 2: Vraag om juridisch advies

Neem contact op met een jurist die vragen kan beantwoorden, kan helpen met het doornemen van de huidige werkwijze en statuten van uw vereniging of stichting en kan aangeven welke aanpassingen noodzakelijk zijn.

Stap 3: Houd een bestuursvergadering

Agendeer een bestuursvergadering waarin de wetswijzingen worden toegelicht aan het bestuur en welke gevolgen dit heeft. Bespreek hierin ook zaken als het omgaan met tegenstrijdig belang, de administratieverplichting, of de inschrijving in de Kamer van Koophandel nog wel klopt en wanneer de statuten worden gewijzigd. Bekijk ook of een bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering wenselijk is.

Stap 4: Statutenwijziging

Neem de huidige statuten door en onderzoek welke dingen moeten worden veranderd. De WBTR vereist niet dat de statuten op korte termijn moeten worden veranderd, maar wel dat de WBTR wordt toegepast bij de eerstvolgende statutenwijziging. Hier is dus ruimte om tijd te nemen. In de statuten staat ook hoe ze moeten worden gewijzigd. Deze informatie kan worden gebruikt om een tijdsplan op te stellen en alvast contact op te nemen met een notaris. 

Stap 5: Statuten goedkeuren

De statutenwijzigingen moeten (bij een vereniging) worden goedgekeurd door de algemene ledenvergadering. Plan dus een ledenvergadering waarin de wijzigingen worden geagendeerd. 

Stap 6: Publicatie

Vergeet niet om de statuten te deponeren bij de Kamer van Koophandel, dit is namelijk verplicht. Desgewenst kunnen de statuten ook nog op de website van de vereniging of stichting worden gepubliceerd.

Bart van der Tang

Bart van der Tang

Helpt uw bedrijf bij het beantwoorden van juridische vragen

LEES OOK:

De taal van de coronapatiënt

Mooi verhaal: onlangs sprak ik met een kinderverpleegkundige over haar ervaringen op de corona-afdeling van een ziekenhuis. Wat mij het meest intrigeerde? Nou dit: het blijkt dat kinderverpleegkundigen hun taalgebruik aanpassen aan hun patiëntjes.

Lelijke eendjes

Heb jij lelijke eendjes in jouw bedrijf? Grote kans van wel, want dit geldt voor negen van de tien bedrijven. En nee, het gaat hier niet om niet de Deux Chevaux, die is tegenwoordig iconisch.

Juridisch advies (ongezouten)

Juridisch advies zonder dat op elke juridische slak zout wordt gelegd en uw deal niet doorgaat: welke ondernemer wil dat niet?

Meer informatie?

info@regeltrecht.nl

RegeltRecht

Copyright 2021