Kerstblog: Aantal woorden beperkt bij rechtbanken?

Share on twitter
Share on linkedin
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
De Rechtspraak bracht onlangs het bericht uit dat er per 1 april volgend jaar (vroege grap?) limieten op het aantal pagina’s van processtukken gaan gelden, dit om de omvang en werkdruk terug te brengen.

Grap of niet, het is een uitstekend idee. Processtukken en contracten bevatten veel te veel overbodige woorden. Ook RegeltRecht doet haar uiterste best om contracten zo kort mogelijk te houden. Waar komt deze langdradigheid vandaan? Speciaal voor Kerst een paar filosofen over deze materie.

Een aardige hypothese over de herkomst van die langdradigheid is die van Adam Smith. Hij schrijft in zijn De welvaart van landen dat rechters en griffiers vroeger vaak werden betaald op basis van het aantal geschreven pagina’s. Daarbij golden voorschriften omtrent het aantal regels en woorden per pagina. Het gevolg was dat men meer woorden ging gebruiken en volgens Smith de gerechtelijke taal van alle Europese gerechtshoven daardoor is bedorven.

Thomas Hobbes noemde woorden de legpenningen van de wijzen maar het geld van de dwazen…

https://www.rechtspraak.nl/Organisatie-en-contact/Organisatie/Raad-voor-de-rechtspraak/Nieuws/Paginas/Per-1-april-limiet-aan-lengte-processtukken-bij-de-civiele-afdelingen-gerechtshoven.aspx

Bart van der Tang

Bart van der Tang

Helpt uw bedrijf bij het beantwoorden van juridische vragen

LEES OOK:

In zes stappen voldoen aan de WBTR

In het vorige artikel is een toelichting gegeven op de belangrijke wetswijzigingen die per 1 juli van kracht zijn voor verenigingen en stichtingen. Dit artikel bevat een handig stappenplan om in zes stappen te voldoen aan de WBTR.

De taal van de coronapatiënt

Mooi verhaal: onlangs sprak ik met een kinderverpleegkundige over haar ervaringen op de corona-afdeling van een ziekenhuis. Wat mij het meest intrigeerde? Nou dit: het blijkt dat kinderverpleegkundigen hun taalgebruik aanpassen aan hun patiëntjes.

Lelijke eendjes

Heb jij lelijke eendjes in jouw bedrijf? Grote kans van wel, want dit geldt voor negen van de tien bedrijven. En nee, het gaat hier niet om niet de Deux Chevaux, die is tegenwoordig iconisch.

Juridisch advies (ongezouten)

Juridisch advies zonder dat op elke juridische slak zout wordt gelegd en uw deal niet doorgaat: welke ondernemer wil dat niet?

Meer informatie?

info@regeltrecht.nl

RegeltRecht

Copyright 2021